Tělocvična – Přístav 18600

Fun park v karlínském Přístavu je součástí volejbalového hřiště, ke kterému přiléhá. Sportovcům dává příležitost dát si do těla nebo se protáhnout po cvičení. Kolemjdoucím a fanouškům volejbalu dává možnost se zastavit a jen tak posedět s kelímkem piva s přáteli. V prostoru za hřištěm je rozmístěno 5 různých objektů pro cvičení i relaxaci. Prostor záměrně není striktně vymezen a všechny objekty jsou od sebe dostatečně vzdáleny, aby v budoucnu bylo možné prostor o další cvičební pomůcky obohacovat. Z cyklostezky je tělocvična vidět, ale nevede k ní žádná přímá cesta. V návrhu je uvažováno v další etapě schodiště (např. ze starých pneumatik, hutněných zeminou nebo železničními pražci), které je samo cvičebním strojem a využívá svahu. Mezi cvičícími objekty tedy přirozeně vznikne pěšina, vyšlapaná návštěvníky, kteří míří do baru.

Společenská lavice u volejbalového hřiště stojí ve stínu stromů. Lavice je klíčové místo setkávání. Svým tvarem vytváří různá zákoutí pro posezení s přáteli nebo posilování, ale i pro sešlost velké skupiny lidí. Kousek opodál je Prolejzačka pro malé i velké sportovce, Kuželkárna, Klikárna a Traktorové protažení. Cílem návrhu jednotlivých míst je, aby tělocvična byla kombinací míst pro zábavu i vydatné cvičení. Jako materiály jsou zvoleny staré lešenářské trubky jako hlavní bytelný materiál, zajišťující stabilitu a bezpečnost všech objektů. Dále jsou zde použity ojeté pneumatiky, staré palety, lano, petlahve a kanystry.

Lavice

V blízkosti volejbalového hřiště se nachází lavice, která je místem setkávání.Někdy stane hledištěm a posezením pro oddych sportovců s kelímkem dobrého piva a zároveň může být využita k mnoha posilovacím a protahovacím cvikům tak jako běžná lavička v parku. Lavice je složena z 10 palet, které jsou posazeny na starých lešenářských trubkách ve výšce 40 cm nad zemí. Ve výšce 55 cm jsou dva stoly, okolo kterých si návštěvníci přístavu sednou na sedátka ze starých pneumatik. Ty jsou částečně zapuštěny do terénu. Nakloněné palety slouží primárně pro cviky na břišní svalstvo, ale stačí se převalit na záda a z palety se stává lehátko pro zasloužený odpočinek po cvičení.

Pneumatiky

Sestava dvou pneumatik a tyče z lešenářských trubek slouží ke cvičení kliků, aniž by se člověk umazal od hlíny. Trojice velkých traktorových pneumatik je výborným místem pro protažení zádových svalů a celého těla po jakémkoliv kardio – cvičení.

Prolejzačka

Objekt nabízí spoustu možností využití k protažení i posilování. Konstrukce je smontována z trubek, trubky ve vertikální poloze jsou zabetonovány do předem vyhloubených děr 50-80 cm hlubokých za použití zemního vrtáku. Kromě standardního žebříku je součástí pneumatiková stěna a lezecí síť. Trubky na bradlech, hrazdě a žebříku, kterých se člověk přímo dotýká, jsou uvažovány jako nově zakoupené.

Kuželkárna

Ve stínu stromů poblíž cyklostezky je recyklovaná Kuželkárna. Kanystrovou „koulí“ si může parta přátel zahrát PET-kuželky, ze starých lahví naplněných zeminou. Mezi dvěma vzrostlými statnými stromy je zapřena lešenářská trubka se zavěšenou houpačkou a šplhacím lanem.

Realizace

Údaje o projektu

  • Autoři návrhu: Adam de Pina, Zuzana Paclová, Le Song
  • Místo návrhu: Přístav 18600, Praha 8 – Karlín
  • Rozsah prací: Studie stavby, Dokumentace provedení stavby
  • Návrh stavby: 2016
  • Realizace stavby: 2017